måndag 17 januari 2011

Pepparkaksdeg och pepparkakor

Julen är snart här och det är ju nästan ett måste att baka pepparkaksdeg. Förra året insåg jag hur enkelt de var att göra egen deg så nu är det nästan ett måste, om man ska baka. Näst intill förbjudet att köpa i de här hushållet.

Enklast är det att göra egen pepparkaksdeg med färdig pepparkakskryddsblandning med tilhörande pepparkaksdegsrecept som finns på baksidan av påsen. Men skriver upp det för enkelhetens skull

för hårda pepparkakor:
300 g margarin
1 1/2 dl sirap
4 dl socker
1 påse pepparkakskryddor
3 ägg
2 tsk bikarbonat
ca 1,3 l mjöl

Koka ihop margarin, sirap och socker och kryddorna. Låt svalna. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör ner i smeten. Blanda i resten av mjölet och arbeta degen slät. låt degen vila 3 h. Grädda i 175-200 grader i ca 8-10 min.

Kristyr:
5 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk ättika eller citronsaft
ev hushållsfärg (karamellfärg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar