tisdag 28 december 2010

Ingen jul utan julgodis (tryfflar)

Vad är en ju utan julgodis. Knäcken fick pappa bidra med så jag la allt krut på tryfflar i olika smaker. Finns ju 1000-tals olika recept så det var ju bara att ta en i mängden och hoppas på att det var ett bra recept. För att skoja till de gjorde jag fyra olika smaker: apelsin, polkagris, ingefära/citron och chili, samt överdragen mörk choklad, vit choklad, kakao och florsocker.


Mycket populärt att servera på fikabordet till "Kalle anka" och dessutom väldigt lätt att göra, så det kan jag rekommendera.
recept (30-40 st)
150 g blockchoklad
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 g rumstemp. smör
ca 1,5 msk smaksättning

Hacka mycket fint i en skål, valfri blockchoklad, ljus, mörk eller vit. Pröva gärna även med finare variant av choklad. Tillsätt florsocker och rör om.

Mäta upp rumsvarmt smör och skär den i mindre bitar. Mäta även upp valfri smaksättning.

Koka upp grädden och tillsätt smaksättningen, låt koka upp igen och häll det hett över chokladen. Rör om till en slät smet. Tillsätt smöret och vispa med elvispen till en slät smet.

Låt smeten stelna i kylen och ta sedan en klick och forma till bollar. Avsluta med att rulla tryfflarna i valfritt överdrag och lägg i små formar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar